Petak, 22 Siječanj 2021 07:50

Španjolska i Grčka planiraju primijeniti "putovnice za cijepljenje" kako bi "ponovno pokrenule turizam"

Španjolska i Grčka planiraju primijeniti "putovnice za cijepljenje" kako bi "ponovno pokrenule turizam"

Steve Watson
January 20th 2021

Zemlja poziva EU da usvoji "zajednički okvir" za putovnice o cijepljenju

Španjolska i Grčka trebale bi slijediti primjer koji su postavili Sejšeli i provesti sustav "putovnice za cijepljenje" kako bi onima koji su primili COVID cjepivo omogućili ulazak u zemlje za odmor.

Grčka je lobirala za to da EU uvede standardiziranu putovnicu COVID za čitav blok zemalja, dok je Španjolska najavila da u potpunosti podržava tu ideju.

Govoreći na sastanku Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO), španjolski ministar industrije, trgovine i turizma, Reyes Maroto opisao je taj potez kao "znak multilateralne predanosti", dodajući da bi "mogao pridonijeti obnovi mobilnosti na europskoj razini."

Maroto je apelirao na to da se, iako će Španjolska raditi na „transformaciji i digitalizaciji“ svoje turističke industrije, „zajednički okvir“ mora razviti u cijeloj EU kako bi se omogućilo turistima da „izbjegnu neselektivne mjere, poput karantene ili ograničenja putovanja“.

O zahtjevu će Europska komisija raspravljati sljedećih dana.

"Postizanje imuniteta ključna je prekretnica za stvaranje samopouzdanja za putovanje", dodao je Maroto, iako nije dokazano da uzimanje cjepiva pruža imunitet.

Španjolska turistička industrija jedna je od najvećih u bilo kojoj zemlji na planetu, pa nas malo iznenađuje da namjerava usvojiti sva potrebna sredstva za poticanje turista što je prije moguće.

EU je prije reklamirala "putovnice za cijepljenje", a dužnosnici su još u travnju sugerirali da bi se i od podnositelja zahtjeva za vizu moglo tražiti da se cijepe.

Zemlje EU, uključujući Španjolsku, Estoniju, Island, Dansku, Poljsku i Belgiju, naglasile su da su otvorene za neki oblik "putovnice za cijepljenje", kao i za razmjenu podataka preko granica.

Mnoštvo drugih zemalja sada je najavilo da će uvesti putovnice za cijepljenje, unatoč zabrinutosti da će to stvoriti podijeljeno društvo onih koji jesu i onih koji nisu bili cijepljeni.

Izvor: https://www.infowars.com/posts/spain-and-greece-to-implement-vaccination-passports-to-re-start-tourism/

Pročitano 161 puta