Dobrodošli na stranicu na kojoj objavljujemo znanstveno provjerene činjenice i vijesti o koronakrizi

Prikazujem sadržaj po oznakama: lockdown

Pogledajte videosnimke kako prosvjednici protiv kovidofašizma u Melbourneu u Australiji probijaju policijske barikade

VIDEO

VIDEO

Objavljeno u Vijesti

Stručnjak za zarazne bolesti kaže da zaključavanje u UK nije učinkovito

Broj infekcija je narastao nakon uvođenja zaključavanja

21 January, 2021    Paul Joseph Watson

Stručnjak za zarazne bolesti profesor Steven Riley kaže da trenutni podaci pokazuju da nacionalno zaključavanje u Ujedinjenom Kraljevstvu ne djeluje

Riley, koji je profesor dinamike zaraznih bolesti na Imperial Collegeu u Londonu, citirao je studiju React koja pokazuje da se "prevalencija infekcije povećala između 6. i 15. siječnja", nakon što je nacionalno zaključavanje najavljeno 4. siječnja.

"To je dovoljno je dugo vremena da bismo se, da je zaključavanje djelovalo učinkovito, zasigurno nadali da ćemo doživjeti pad", rekao je Riley.

Profesor je dodao da trenutna istraživanja "zasigurno ne podržavaju zaključak da zaključavanje djeluje".

Kao što smo istaknuli prošli tjedan, recenzirana studija istraživača sa Stanforda je otkrila da obavezno zaključavanje ne donosi više koristi u zaustavljanju širenja COVID-a 19 od dobrovoljnih mjera poput socijalnog udaljavanja.

Istraživači nisu otkrili "nikakav jasan, značajan blagotvoran učinak [restriktivnijih mjera] na rast slučajeva u bilo kojoj zemlji".

Iako brojne studije pokazuju da zaključavanja nemaju utjecaja na smanjenje širenja virusa, lavina podataka pokazuje odnose svoj danak u ljudskim životima.

Akademici s Dukea, Harvarda i Johnsa Hopkinsa upozorili su da bi u sljedeća dva desetljeća moglo biti oko milijun smrtnih slučajeva više kao rezultat zaključavanja.

Tisuće liječnika i znanstvenika bilježe protivljenje mjerama zaključavanja, upozoravajući da će uzrokovati više smrti od samog koronavirusa.

Izvor: https://summit.news/2021/01/21/infectious-diseases-expert-says-uk-lockdown-is-not-working/

Objavljeno u Lockdown

VIDEO Britanski vojni veteran poziva narod da izađe na ulice u obranu svoje slobode

Objavljeno u Vijesti

Predsjednik vlade kanadske savezne države Alberta se ispričao građanima zbog lockdowna, nazvavši ga teškom pogreškom

Objavljeno u Lockdown
Označeno u

Revolucionarna nova studija koju je naručila Revolver News zaključuje da su zaključavanja zbog COVID-a 19 deset puta smrtonosnija od stvarnog virusa COVID-19 u smislu godina života koje su izgubili američki građani.

Do ovog trenutka nije bilo stroge analize koja precizno i nedvosmisleno prikazuje stvarnu cijenu zaključavanja zbog COVID-a 19. Sukladno tome, Revolver News je naručio studiju koja bi učinila upravo to: konačno kvantificirala neto štetu od zaključavanja u smislu metrike poznate kao "godine života". Jednostavno rečeno, koristili smo postojeće ekonomske studije o zdravstvenim učincima nezaposlenosti kako bismo izračunali procjenu koliko će godina života biti izgubljeno zbog blokada u Sjedinjenim Državama i usporedili to s procjenom godina života koje bi se spasile zaključavanjima. Rezultati su doista zapanjujući i sugeriraju da će zaključavanje na kraju koštati Amerikance preko 10 puta više godina života nego što će spasiti od samog virusa.

Mjere zaključavanja zbog COVID-a 19 koje su Amerikanci morali podnijeti veći dio 2020. godine predstavljaju jednu od najdramatičnijih i najštetnijih političkih odluka poduzetih u povijesti ove države. Amerika je prvi put u svojoj povijesti doživjela situaciju da je dubinski ugrožena njezina dugoročna financijska i socijalna stabilnost.

Kao i sve u Americi 2020. godine, i ove mjere zaključavanja postale su duboko politizirane. Predsjednik Trump protivi se daljnjim razornim zaključavanjima. U svom nedavnom govoru Republikanske nacionalne konvencije, predsjednik Trump je naglasio da su zaključavanja imala vrlo stvarne i vrlo razorne učinke na živote mnogih Amerikanaca.

Predsjednik Trump: „Troškovi Bidenog zaključavanja mjerili bi se povećanim predoziranjem drogom, depresijom, ovisnošću o alkoholu, samoubojstvima, srčanim napadima, ekonomskim pustošenjem, gubitkom posla i još mnogočim. Plan Joea Bidena nije rješenje za virus, već je to predaja virusu. " [Politico]

Suprotno tome, demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden sugerira da je spreman nametnuti daljnja zaključavanja ako mu to kažu "znanstvenici". Nejasno je koje bi znanstvenike Joe Biden slušao, jer među znanstvenicima i stručnjacima nema konsenzusa oko toga vrijede li zaključavanja nevjerojatnih troškova koje ista nameću običnom čovjeku.

Revolver News vrlo je ponosan što predstavlja rigoroznu studiju o tako važnoj temi i nadamo se da će se ona proširiti nadaleko, kako unutar same vlade, tako i nevezano za nju, kako bi se asistriralo kreatorima politike. Ova ekskluzivna studija zajednički je doprinos gostiju za Revolver News. Zbog nažalost politizirane prirode zaključavanja zbog COVID-a 19 i s njima povezane vjerodostojnosti i mogućih profesionalnih posljedica, autori su zasad odlučili da se predstavljaju pod pseudonimima.

Abel Sumner je kandidat za doktora u polju društvenih znanosti s iskustvom iz privatnog i javnog sektora kao kreatora politike. Opsežno je obučen za statistiku, ekonometriju i kvantitativno informirane javne politike.

Jeremiah Jackson je doktor ekonomije i ima iskustva i u javnom sektoru kao kreator politike i u privatnom sektoru kao analitičar.

Jacob Cage doktorirao je u području društvenih znanosti i ima veliko iskustvo u javnom i privatnom sektoru u analizi politike i strateškim komunikacijama.

POPIS PREVARE: izračuni „stražnjeg dijela omotnice” koji pokazuju da je „lijek” za COVID-19 gori od bolesti

  • Standardni pristupi ocjenjivanju odgovora na epidemijsku politiku, koji uključuju vrijednost  života statistički gledano imaju konceptualnih problema i pristrani su prema starijima i bogatima.
  • Korištenje kriterija godina života kao alternative pokazuje da zaključavanja koštaju za red veličine više životnih godina nego što su uštedjeli.
  • Većina objavljenih analiza isplativosti zaključavanja zbog COVID-a 19 koristile su grube mjere poput života kao jedinice, a ne životnih godina, što dovodi u zabludu političare i širu javnost. Smrti od COVID-a 19 nesrazmjerno utječu na najstarije članove stanovništva, dok ekonomski utjecaji zaključavanja nesrazmjerno štete najmlađima iz radno sposobnog stanovništva, koji u vrijeme udara imaju daleko veći životni vijek.
  • Korištenjem prethodnih istraživanja o zaposlenima koji su ušli u radnu snagu i nedavno diplomiranim studentima koji ulaze na tržište zagađeno ekonomskom recesijom mogu se odrediti empirijske procjene izgubljenih životnih godina. Opsežno istraživanje o raseljavanju posla može se koristiti za procjenu ekonomskog utjecaja u životnim godinama izrazito povećane nezaposlenosti radnika srednje i kasne karijere.
  • Kombinirajući ove analize, otkrili smo da će se u Sjedinjenim Državama zbog zaključavanja zbog COVID-a 19 izgubiti 18,7 milijuna životnih godina. Usporedna analiza podataka između država pokazuje da su zaključavanja u Sjedinjenim Državama vjerojatno imala minimalan učinak na spašavanje životnih godina. Koristeći dvije različite usporedne skupine, procjenjujemo da su zaustavljanja COVID-a 19 u SAD-u uštedjela između četvrtinu i tri četvrtine milijuna životnih godina.
  • Svaka široka dobna kategorija izgubila je godine života zbog zaključavanja, uključujući one starije od 55 godina.
  • Mediji, država i lokalne samouprave pridonijeli su panici selektivnim iznošenjem dokaza o COVID-u 19 i zaključavanjima sumnjive korisnosti.
  • Istraživači javnog zdravstva i zdravstveni ekonomisti slabo su savjetovali donosioce politike i selektivno se koristili prethodnom istraživačkom literaturom. Vjerojatno će ih akademija nagraditi, a ne kazniti zbog neuspjeha zbog pristranosti akademija.
  • Javno zdravstvo općenito je toliko pristrano i ranjivo na motiviranu spoznaju da „još nije spremno za analizu politike“.

Izračuni na poleđini omotnice pokazuju da je COVID-19 "lijek" gori od bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija službeno je 11. ožujka 2020. klasificirala COVID-19 kao globalnu pandemiju. Sljedećih su tjedana zemlje svijeta počele provoditi ranije nezamislive mjere za sprečavanje širenja virusa. U Sjedinjenim Državama neke su države brzo zaključale gotovo sve fizičke tvrtke, prostorije i javne površine. Kako je kratka karantena brzo prerasla u neodređeno zaključavanje, neki su zakonodavci i ekonomisti počeli postavljati pitanje hoće li zaključavanje prouzročiti veću štetu od samog virusa. Korištenjem empirijskog istraživanja mogu se izraditi početne procjene o utjecaju zaključavanja bez presedana u izgubljenim životnim godinama. To se zatim može usporediti s brojem procijenjenih životnih godina izgubljenih od COVID-a 19 u Sjedinjenim Državama.

Zašto životne godine? Dobro je poznato da se čini da je socioekonomski status (SES) povezan s očekivanim životnim vijekom, a neke od tih povezanosti su uzročne, a veći SES uzrokuju dulji životni vijek kroz brojne kanale. Većina analitičara vladine politike donosi odluke koristeći vrijednost statističkog života (VSL) - koja iznosi oko 10 milijuna američkih dolara. Ako, na primjer, propis može spasiti 1 život i košta 9 milijuna dolara, tada se vrijedi nametnuti da se spasi život. Ako košta 11 milijuna dolara, onda se ne vrijedi nametati da biste spasili život. Problem ovog pristupa je taj koliko je grub. Budući da je SES povezan s očekivanim životnim vijekom, vladini postupci koji ne rezultiraju izravnim gubitkom života mogu u ovom pristupu biti jednostavno nevažni. Na primjer, zašto VSL ne postavite na 100 milijuna dolara? Ili 1 dolar? Ako postavite VSL prenisko, nećete nametnuti mnoge vrlo jeftine propise o spašavanju života. Nešto možda suptilnije od tog je to da će, ako postavite VSL previsoko, tada nametnuti propisi toliko smanjiti prihod usporavanjem ekonomske aktivnosti da ćete na kraju smanjiti očekivani životni vijek kroz SES-ov kanal očekivanog života. Zapravo postoje temeljnija pitanja s upotrebom jednog VSL-a za sve građane (pogledajte Sunsteinov Vrednovanje života za dobar pregled), ali mnogi smatraju da su problemi s općom ravnotežom vrlo intuitivni.

Iznenađujuće, razgovori o COVID-u 19 između analitičara javnog zdravstva, bio-statističara, ekonomista i kreatora politike koji su inače osjetljivi na probleme s VSL-om dominirao je standardni "grubi" izračun VSL-a prikazan gore. Nismo vidjeli nijednu cjelovitu analizu politike koja koristi pristupe godinama života, iako su različita istraživanja pokušala procijeniti prosječne gubitke u životnoj godini po smrtnosti od COVID-19. Kontroverze oko procjene ispravne vrijednosti statističkog života, problemi s njegovom stvarno primjenom u gore opisanoj analizi i možda određeno gađenje u odnosu na prikaz ljudskih života u dolarskim iznosima gurnule su neke zdravstvene ekonomiste i analitičare javnog zdravstva prema korištenju pristupa životnih godina.
Ovaj je pristup jednostavan i u principu ne uključuje izričito pretvaranje ljudskih života u novčane termine - premda je takav kompromis impliciran u bilo kojoj analizi politike. Iz perspektive životnih godina, kreator politike može izračunati izgubljene i stečene životne godine ako poduzmu određene mjere. Na primjer, novi propis o sigurnosti zrakoplovnih prijevoznika može korisnike aviokompanija učiniti toliko sigurnima da u prosjeku uštede 0,1 životnu godinu po putniku, ali veći troškovi zračnog putovanja mogu potencijalne putnike natjerati da se prebace na manje sigurno putovanje automobilom, što košta prebacivače prosječno 0,3 životne godine. Ako se dovoljno ljudi prebaci na putovanje automobilom, tada će propisi o sigurnosti zrakoplovnih prijevoznika zapravo smanjiti ukupni životni vijek iz perspektive prometnog sustava u cjelini.

Maksimizator životne godine rekao bi da se uredba ne bi trebala usvajati. Prednost pristupa životnoj godini je u tome što u principu jednako vrednuje životne godine svih ljudi. Životna godina 80-godišnjaka jednaka je vrijednosti kao i 20-godišnjaka. Životna godina siromašne osobe vrijedi isto koliko i životna godina bogate osobe. VSL metoda, pogrešnom procjenom iznosa koji su heterogeni potrošači i radnici spremni platiti za sigurnost, može privilegirati bogate (koji daju veću premiju sigurnosti) i starije osobe (koji se neće morati suočiti s troškovima "opće ravnoteže" više sigurnosnih propisa) nad siromašnima i mladima, koji bi možda voljeli manje sigurnu, ali znatno jeftiniju robu i usluge ili bolje plaćene, ali nesigurne poslove od slabije plaćenih, ali sigurnih poslova. Budući da su životne godine sada uspostavljene kao naša operativna metrika, nastavit ćemo s analizom utjecaja Covid politika zaključavanja na životnu godinu.

Blokade zbog COVID-a 19 rezultirale su velikom globalnom recesijom, koja nije poštedjela gotovo nijednu zemlju, tvrtku ili gospodarski sektor. Raseljavanje radnih mjesta u Americi dogodilo se na razini koja se gotovo poklapa s Velikom depresijom 1930-ih, s nezaposlenošću od čak 14,7% u travnju 2020. Koristeći izračun stražnjeg dijela omotnice, možemo sniziti vrijednosti srednjoročnog vremenskog porasta nezaposlenosti, koji se opravdano može procijeniti na oko 8,5%. Važno je napomenuti da će čak i srednjoročna nezaposlenost rezultirati trajnim poslovnim razdvajanjem, jer se zaposlenici koji su nezaposleni duže od godinu dana vjerojatno neće vratiti na svoje prethodno radno mjesto

revolver lockdowns 1

Prethodno istraživanje o preseljenju posla i smrtnosti pokazalo je da se raseljeni radnici suočavaju sa značajnim porastom stopa smrtnosti, iz čega se mogu procijeniti izgubljene godine života. [1] Pokazalo se da gubitak posla i trajno raseljavanje posla koreliraju izravno s porastom bolesti srca, predoziranjem drogom, rakom pluća i jetre, među ostalim čimbenicima povećanog rizika od smrtnosti. Sullivan i Von Watcher u radu o preseljenju posla i smrtnosti procjenjuju da raseljavanje posla rezultira s oko 1,5 izgubljene godine života po pojedincu.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) procjenjuje da će se američka nezaposlenost 2021. godine kretati između 8,5% u jednovalnom scenariju i 11,5% u dvovalnom scenariju. [2] Pod pretpostavkom da se dogodi jednovalni scenarij, američka će se nezaposlenost sljedeće godine povećati za oko 5 postotnih bodova u odnosu na razine prije COVID-a 19 2020. Na temelju platnih spiskova prije COVID-a 19, ukupnih raseljavanja radnih mjesta u 2021. vjerojatno će biti oko 8,2 milijuna. Povećanja nezaposlenosti u 2020. prema dobnim skupinama između veljače i srpnja mogu se koristiti za procjenu raspodjele dodatne nezaposlenosti za svaku dobnu skupinu. Uzimanjem 8,2 milijuna raseljenih radnih mjesta i njihovim množenjem s koeficijentima izgubljene životne godine Sullivana i Von Watchera za svaku dobnu skupinu dobiva se ukupna procjena od preko 8 000 000 životnih godina izgubljenih zbog raseljavanja.

Osim izravnog premještanja posla, dodatna istraživanja pokazala su da recesije na tržištu rada imaju značajne, ali zaostale učinke na buduće stope smrtnosti onih koji ulaze na tržište rada. [3] Na temelju linearnog modela povećane smrtnosti zbog ulaska na tržište rada tijekom recesije Hannesa Schwandta i Tilla von Wachtera, u ovoj se klasifikaciji gubi podatak od 0,629 životnih godina. [4] Taj se broj može pomnožiti s 13 milijuna radnika u dobnoj skupini od 16 do 24 godine, a zatim odvojeno pomnožiti s 3,9 milijuna diplomanata 2020. [5] Ovu metodologiju koristi i Till von Wachter u svom radnom dokumentu o dugoročnim učincima krize Covid-19 na radnike. [6] Prema tim procjenama, dugoročne životne godine izgubljene zbog recesije COVID-19 u SAD-u ukupno iznose oko 18,7 milijuna.

Tablica 1. sadrži raščlambu ukupnih životnih godina izgubljenih kao rezultat ekonomskih uvjeta stvorenih zaključavanjima svim metodama procjene.

Tablica 1

Grupa Procijenjene izgubljene godine života
2020 Raseljeni radnici 8,071,000
Novi ljudi na tržištu rada 8,180,000
Maturanti 2,453,000
Ukupno 18,704,000

 

Utvrdivši količinu životnih godina izgubljenih zbog politika zaključavanja zbog COVID-a 19, ostaje razmotriti koliko su ljudi možda spasile.

S više od 170 000 potvrđenih smrtnih slučajeva od COVID-a 19 u vrijeme pisanja ovog članka, virus se pokazao kao jasna prijetnja javnom zdravlju u Americi. Tablica 2 (dolje) sadrži CDC-ove podatke o umrlima od COVID-a 19 prema dobnim skupinama u Sjedinjenim Državama i očekivanom životnom vijeku tih dobnih skupina.

Množenje očekivanih preostalih godina života s brojem umrlih u svakoj dobnoj skupini daje broj životnih godina izgubljenih po dobnim skupinama. Ukupna izračunata životna godina izgubljena od COVID-a 19 u Sjedinjenim Državama iznosi 1,88 milijuna. Važno je napomenuti da je ovo najviša moguća procjena. Ovaj izračun pretpostavlja da oni koji umiru od koronavirusa imaju prosječni životni vijek i da bi inače vjerojatno preživjeli preostale godine da nisu zaraženi virusom. Nedavna medicinska istraživanja pokazala su da se vjerojatnije smrt od koronavirusa događa kod pacijenata s temeljnim zdravstvenim problemima. To podrazumijeva da procjena životnih godina izgubljenih zbog COVID-19 može biti malo napuhana.

Tablica 2

Dobna skupina US COVID-19 Smrti Očekivana životna dob Procijenjene izgubljene životne godine
Ispod 1 godine 15 78.61 1,179
1-4 godine 10 78.61 786
5-14 godina 20 74.14 1,483
15-24 godine 225 64.23 14,452
25-34 godine 1,074 54.66 58,705
35-44 godine 2,728 45.32 123,639
45-54 godine 7,298 36.11 263,558
55-64 godine 17,583 27.36 480,997
65-74 godine 29,869 19.40 579,539
75-84 godine 37,494 12.26 459,549
85 godina i iznad 45,842 6.58 301,848
Ukupno 142,158   2,285,735

 

Da bi se bolje kontekstualizirao učinak zaključavanja, važno je procijeniti COVID-19 smrti u Sjedinjenim Državama u scenariju u kojem zaključavanje nije doneseno. Iako se o virusu još uvijek puno ne zna, podaci iz drugih zemalja ilustriraju učinak različitih stupnjeva zaključavanja.

Švedska se suočila s kontroverzom zbog nedonošenja mjera zaključavanja, za razliku od većine drugih država. Podaci sa Sveučilišta Johns Hopkins pokazuju da je Švedska imala stopu smrtnosti od COVID-19 od 56,62 na 100 000 ljudi. [7] Sjedinjene Države, s mjerama potpunog zaključavanja, imale su smrtnost od COVID-19 50 na 100 000 ljudi (imajte na umu sve podatke koji su vrijedili do trenutka pisanja). Ujedinjeno Kraljevstvo pruža još jednu perspektivu, jer je u početku pristupilo bliže Švedskoj, a zatim promijenilo smjer tijekom pandemije, što je rezultiralo stopom smrtnosti od COVID-a 19 od 70 na 100 000 ljudi. Procjena smrtnosti od COVID-a 19 u SAD-u da zaključavanje nije doneseno može se procijeniti korištenjem švedske stope smrtnosti po stanovniku ili stope Ujedinjenog Kraljevstva kao protučinjenične procjene "ekonomski najskuplje moguće politike". Radi jednostavnosti držimo raspodjelu dobi pri smrti konstantnom. Slika 2 i tablica 3 prikazuju ove procjene prema dobnim skupinama. Tablica 4. prikazuje razlike između protučinjeničnih i stvarnih smrtnih slučajeva od COVID-a 19. Radi jednostavnosti pretpostavljamo da bi se "dobna struktura smrti" u Sjedinjenim Državama za COVID-19 nastavila primjenjivati, te primjenjivati jednostavan multiplikator (zasnovan na omjeru smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u SAD-u i Velikoj Britaniji / Švedskoj) kako bismo iskonstruirali naše protučinjenične procjene.

revolver lockdowns 2

Tablica 3

Dobna skupina COVID-19 Smrti Procijenjeni izgubljeni životni vijek
56/100k 70/100k 56/100k 70/100k
Ispod 1 godine 17 21 1,336 1,653
1-4 godine 11 14 865 1,102
5-14 godina 23 28 1,614 1,968
15-24 godine 255 315 15,393 19,042
25-34 godine 1,216 1,506 61,912 76,664
35-44 godine 3,089 3,825 128,574 159,194
45-54 godine 8,264 10,232 265,366 328,554
55-64 godine 19,910 24,651 480,005 594,314
65-74 godine 33,500 41,876 551,204 689,027
75-84 godine 42,458 52,567 417,063 516,360
85 godina i iznad 51,911 64,270 207,233 256,573
Ukupno 160,654 199,306 2,130,565 2,644,450

 

Tablica 4

     
56/100k 70/100k 56/100k 70/100k
Ispod 1 godine 2 6 157 474
1-4 godine 1 4 865 311
5-14 godina 3 8 211 564
15-24 godine 30 90 1,811 5,460
25-34 godine 142 432 7,230 21,982
35-44 godine 361 1,097 15,026 45,646
45-54 godine 966 2,934 31,019 94,207
55-64 godine 2,327 7,068 56,101 170,410
65-74 godine 3,631 12,007 59,744 197,567
75-84 godine 4,964 15,073 48,761 148,057
85 godina i iznad 6,069 18,428 24,228 73,568
Ukupno 18,496 57,148 245,153 758,247

 

Na temelju procjena u tablici 4 (izravno gore), američka su zaključavanja mogla uštedjeti negdje između četvrtine milijuna i tri četvrtine milijuna životnih godina. Raspon ovog procjenjivanja zapanjujuće je nizak u usporedbi sa životnim godinama koje će biti izgubljene kao rezultat zaključavanja.

Brojke 3 (dolje) prikazuje raščlambu švedskog i britanskog modela. Na slici plave trake predstavljaju životne godine spašene od zaključavanja, koje se procjenjuju usporedbom američkih performansi sa Švedskom i Velikom Britanijom. Crvene trake predstavljaju životne godine izgubljene od zaključavanja, koje se procjenjuju pomoću procijenjenih smanjenja u očekivanom životnom vijeku od nezaposlenosti i razdvajanja koristeći gore opisane američke podatke.

revolver lockdowns 3

Intuicija koju bi kreatori politike trebali razviti jest ta da će smrt nekoga u dobi od 20 do 25 godina "koštati" nešto više od 50 životnih godina. Slično tome, trajno razdvajanje zaposlenja danas će "koštati" između 0,5 i 1,5 izgubljenih životnih godina, jer će mali dio trajnih odvojenosti roditi trajno nezaposlene radnike, koji općenito imaju kraći životni vijek (porast karcinoma, srčani napadi izazvan stresom, ubojstva i smrt iz očaja (alkohol, samoubojstvo, tablete)). S druge strane, tipična smrt od COVID-a 19 koštat će između 7 i 17 godina - jednostavno zbog starosti i strukture komorbiditeta onih koji obično umiru već ih naginje prema ranoj smrti.

Druga ključna pretpostavka, diskutabilnija, jest ta da se u odsutnosti zaključavanja nezaposlenost ne bi dramatično povećala. Krugman i drugi ekonomisti tvrde da bi se smanjenja potrošnje koja pokreće nezaposlenost dogodila bez naredbi o zadržavanju kod kuće na temelju iskustva susjednih zemalja, na pr. Švedska i Danska pretrpjele su slične gubitke BDP-a. Ova logika zanemaruje činjenicu da su ogromni dijelovi kolektivnog BDP-a nordijskih zemalja povezani trgovinom, pa tako izravna vježba razlike u razlikama zanemaruje negativne eksternalije zaključavanja Finske, Danske i Norveške nametnute njihovim susjedima. Čak i ako nisu zaključavanja ta koja su uzrokovala smanjenje potrošnje, mainstream mediji malo su učinili kako bi zatomili katastrofičarski narativ, i, selektivnim izvještavanjem, aktivno zavaravali građane o stvarnim (malim) rizicima COVID-a 19.

Činjenica je da je jednom kada je COVID-19 izvršio udar, došlo do ekonomskih i životnih gubitaka u odnosu na svijet u kojem ga COVID-19 nije pogodio. Međutim, konačna veličina tih prihoda i gubitaka u životnoj godini, te zemljopisna i dobna raspodjela tih gubitaka u životnoj godini predstavljaju izbor politike.

Neki cjepidlake mogu pomisliti da smo konstruirali svoj protučinjenični slučaj nezaposlenosti pomoću analize vremenskih serija podataka iz SAD-a, dok smo svoje "bez zaključavanja" gubitke COVID-a 19 za životnu godinu protumačili koristeći iskustvo iz inozemstva, učinkovito kombinirajući dva različita dizajna.

Potičemo poštenog čitatelja da pogleda naslov ovog djela. Ispravno neistinito stanje nemoguće je znati. Stvarni rezultati iz države poput Švedske ili Velike Britanije bolji su od rezultata epidemiološkog modela s izuzetno ograničenom valjanošću uzoraka i u osnovi neidentificiranim parametrima. Poanta ovog kvantitativnog misaonog eksperimenta uglavnom je kvalitativna i usmjerena je na to da građanima i kreatorima politike postavi jedinstvenu točku: mali stalni ili na razini kohorte povećani nivo nezaposlenosti izazvan zaključavanjima lako uništava male dokumentirane blagodati zaključavanja. [8] Stvarni porast nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama je ogroman - premašujući razmjere Velike recesije. Dugoročni porast nezaposlenosti ne može se lako konstruirati iz istodobnih podataka među zemljama iz jednostavnog razloga što se dugoročni razvoj zaposlenosti u tim zemljama još nije dogodio, ali jest razumno pretpostaviti da je COVID-19 krenuo svojim tijekom recimo, u New Yorku ili Švedskoj - koja danas ima oko 1-2 smrtnih slučaja od COVID-19 dnevno. Revolver.news bio bi počašćen kad bi netko ukrao ove uvide za Lancet, koji se brzo preokrenuo (prisjetite se njihovog debakla o hidroksiklorokinu), internih časopisa CDC-a ili NBER-ove radne serije o epidemijama / COVID-19.

Ekonomska devastacija zaključavanja trajat će desetljećima nakon što se virus stavi pod kontrolu, a to bi moglo baposljetku dovesti do daleko gorih učinaka. Amerika je prvi put u svojoj povijesti doživjela ono što bi se gotovo moglo usporediti s iznenadnim zastojem u naciji u nastajanju - situacijom koja je tako osakaćujuća i opasna da su dugoročna financijska i socijalna stabilnost ozbiljno ugrožene.

Kako se to dogodilo? Vrijedi na trenutak razmisliti o institucionalnim poticajima u akademskoj zajednici koji su doveli do pandemijskog urnebesa i gotovo osiguranom budućem fiskalnom kolapsu SAD-a. Naši izračuni impliciraju da su - iz perspektive izgubljenih životnih godina – zaključavanja zbog COVID-a 19 u SAD-u objektivno nanijele mnogo više štete nego koristi svakoj dobnoj kategoriji. Gubici u životnoj godini toliko su veliki da je teško vidjeti bilo kakvo ušminkavanje koje bi opravdavalo trenutnu kombinaciju američke politike. Zapravo, trebalo bi proturječiti tome da bi - bez panike elite - bolest koja je otprilike samo dva do četiri puta virulentnija od gripe izazvala depresiju, što bi samo po sebi optužilo zajednicu koja donosi makroekonomske politike.

Zašto kompromisi politike COVID-a 19 nikada nisu predstavljeni političarima, medijima ili javnosti u smislu životnih godina? Zašto su ekonomisti i područje javnog zdravstva u cjelini, koji su popularizirali veze između socioekonomskog statusa i očekivane životne dobi, odjednom propustili razmotriti te veze kada je u pitanju COVID-19? Zašto su ekonomisti koji se bave trgovinom ignorirali utjecaj prelijevanja utjecaja trgovine na zaključavanje prilikom razmatranja politike COVID-a 19?

Američki političari koji su donijeli ove blokade vođeni su kombinacijom straha i političkih poticaja. Što je natjeralo profesionalce da pretjeruju u procjenjivanju potencijalne štete od virusa i da umanjuju troškove zaključavanja? Građani akademicima daju ogromne količine novca i vremena uz obećanje da znanje može pomoći u racionalnijem donošenju politika. Zapravo, nekoliko je ekonomista glasno upozoravalo na štetu zbog potencijalnih zaključavanja, ali većina je bila ili tiha ili je poticala paniku. Neki ekonomisti iz FED-a i MIT-a Sloan požurili su s istraživanjem da bi aktivno zavarali kreatore politike koji donose odluke o životu ili smrti.

Smiješno je da su stručnjaci za javno zdravstvo poticali prosvjede i nerede "Black Lives Matter" i tvrdili da su oni zapravo smanjili infekcije COVID-19. Uistinu, u hiperpolitiziranoj atmosferi akademske zajednice teško je zamisliti nekoga "akademika" koji bi zadržao svoju poziciju koji je osudio prosvjede i nerede iz zdravorazumskih razloga javnog zdravstva. Na temelju ove asimetrije (i sličnih asimetrija u liječenju rase i smrtnosti, onečišćenja, seksualnih manjina i uloge ekonomske analize u javnom zdravstvu), javno zdravstvo mora biti osuđeno kao „još uvijek nekorisno za analizu politike“.

COVID-19 pokazuje da je obećanje racionalnog društvenog istraživanja laž. Političarima i građanima bilo bi bolje da slijede zdravorazumski pristup koji se primjenjivao u prošlim pošastima: zatvaranje granica unutar Sjedinjenih Država i između Sjedinjenih Država i drugih zemalja, izolacija starijih osoba i jednostavno nošenje maske.

 

[1] http://www.econ.ucla.edu/tvwachter/papers/sullivan_vonwachter_qje.pdf

[2] https://data.oecd.org/unemp/unemployment-rate-forecast.htm

[3] http://www.econ.ucla.edu/tvwachter/papers/Unlucky_Midlife_Schwandt_vonWachter.pdf

[4] Ibid.

[5] https://educationdata.org/number-of-college-graduates/#:~:text=To%20illustrate%2C%20the%20estimates%20for,the%202015%2D2016%20academic%20year.

[6] http://www.econ.ucla.edu/tvwachter/covid19/LT_effects_STC_memo_vonWachter.pdf

[7] https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

[8] Because the employment losses primarily affect downscale workers, making less than $50,000/year, remote-working social and policy elites’ do not intuit or feel these downscale workers’ pain, unless enterprising journalists can derive some racial oppression narrative from the employment losses.

 

Izvor: https://www.revolver.news/2020/08/study-covid-19-lockdowns-deadlier-than-pandemic-itself/

Objavljeno u Lockdown
Označeno u

HARVARDSKI EPIDEMIOLOG: "Zaključavanje je užasan eksperiment"

Harvardski epidemiolog Martin Kulldorff govori o Great Barrington deklaraciji i o tome zašto zaključavanje šteti javnom zdravlju

Zaključavanja širom svijeta opravdana su na temelju "Znanosti". Ali sada se grupa eminentnih stručnjaka za zarazne bolesti okupila kako bi potpisala Great Barringtonovu deklaraciju, pozivajući na kraj zaključavanja i na više resursa koji će se posvetiti zaštiti ugroženih. Jedan od tri glavna potpisnika je Martin Kulldorff, profesor medicine na Harvard Medical School. spiked ga je ulovio kako bi saznao više o tome.

spikedŠto Vas zabrinjava u vezi zaključavanja i što Vas je navelo da potpišete deklaraciju iz Great Barringtona?

Martin KulldorffMediji sugeriraju da postoji znanstveni konsenzus u korist zaključavanja, ali to nije slučaj. Imam dvije brige. Jedna je o kolateralnoj šteti koju zaključavanja uzrokuju u odnosu na druge aspekte javnog zdravlja. Jedno od osnovnih načela javnog zdravstva je da ne gledate samo jednu bolest - već da kroz duži period morate gledati na zdravlje kao na cjelinu, uključujući sve vrste bolesti. To nije ono što je učinjeno s Covidom-19. Kao znanstvenik iz javnog zdravstva, zapanjujuće je vidjeti koliko su ljudi usredotočeni na ovu jednu bolest i na kratki rok. Kolateralna šteta vrlo je tragična: ishodi kardiovaskularnih bolesti su lošiji, smanjen je broj onkoloških pregleda, a postoje i mentalni problemi, na primjer.  

Moja je druga briga da, čak i kad stavimo šire javno zdravstvo na jednu stranu i usredotočimo se samo na Covid, trenutni pristup nema smisla. Na proljeće smo pokušali izravnati krivulju kako ne bismo preopteretili bolnice, a to je uspjelo u gotovo svim zemljama. Ali pokušaj suzbijanja bolesti traženjem kontakata, ispitivanjem i izolacijom, zajedno s ozbiljnim zaključavanjima, neće riješiti problem. Samo će gurnuti stvari u budućnost.

spiked: Kako bismo se umjesto toga trebali nositi s virusom?

Martin Kulldorff: Ne bismo trebali ne raditi ništa, i samo pustiti Covida da se provlači kroz društvo. Ali ne bismo trebali napraviti ni generalno zaključavanje. Čak i nakon zaključavanja, i dalje ćemo imati puno ljudi, mladih i starijih, koji obolijevaju od bolesti, a puno će starijih ljudi umrijeti. Ključ za dugoročno minimiziranje smrtnosti jest učiniti ono što mi u deklaraciji nazivamo 'usredotočenom zaštitom': usredotočiti napore na visoko rizične pojedince i omogućiti mladim ljudima da normalno žive svoj život. Mladi bi trebali i dalje prati ruke i ostati kod kuće kad su bolesni. Ali trebali bi moći osobno prisustvovati predavanjima u školama i na sveučilištima, te bi im trebalo biti dopušteno bavljenje sportom i tako dalje. Treba dopustiti otvaranje restorana.

U ovom scenariju, ako učinkovitije zaštitimo starije osobe, vrlo malo će ih biti zaraženo. Umjesto toga, puno će mladih ljudi biti zaraženo. Pomicanje ravnoteže infekcije prema mladima drastično će smanjiti smrtnost. Ne možemo u potpunosti zaštititi starije osobe, ali što dulje izvlačimo pandemiju, to je teže to učiniti. Zapravo su bolje zaštićeni ako nemamo zaključavanje. 
Svatko može biti zaražen. Ali znamo da postoji razlika u riziku između dobnih skupina. I nije riječ samo o dvostrukom, peterostrukom ili čak 10 puta viškom rizika. Nije ni stostruko. Razlika u riziku između najstarijeg i najmlađeg više je od 1000 puta. To je ogromna razlika.
  

Covid-19 je naš neprijatelj i moramo iskoristiti njegove slabosti. Covid nije opasna bolest za mlade ljude. Za djecu je mnogo manje opasna od sezonske gripe. Primjerice, Švedska je bila jedina država koja je u proljeće držala škole otvorenima tijekom vrhunca pandemije. Nije bilo maski i nije bilo socijalnog distanciranja. Od 1,8 milijuna djece u tom je razdoblju od Covid-19 smrtno stradalo točno nula. A bilo je samo nekoliko hospitalizacija. Bila je puno blaža od sezonske gripe.

spiked: Opisali ste rizike koje Covid predstavlja za različite dobne skupine. No, nije li slučaj i da se šteta od zaključavanja neravnomjerno raspoređuje?

Martin Kulldorff: To je sigurno istina. Zaključavanje je dvostruki udarac za radničku klasu. Što se tiče samog Covida, štitimo studente i profesionalce niskog rizika koji mogu raditi od kuće, dok ljudi iz radničke klase još uvijek moraju ići na posao. U osnovi bacamo radničku klasu pod autobus, štiteći nas privilegiranije. Radnička klasa nosi teret stvaranja imuniteta koji će nas na kraju sve zaštititi.
Kolateralna šteta zaključavanja također šteti radničkoj klasi. Oni od nas koji možemo raditi kod kuće, manje je vjerojatno da ćemo izgubiti posao. Ali ako primjerice radite kao konobar u restoranu, to je drugačije. I naravno, radnička klasa ima mnogo manje sigurnosne mreže. Privilegiraniji su sposobniji za financijski udar. Ali radnička klasa nema taj luksuz.

spikedJedna stvar koja se ne spominje u deklaraciji je masovno ispitivanje i traženje kontakata. Čini se da je to glavni dio strategija većine vlada. Primjerice, britanska vlada potrošila je više na svoj sustav za traženje kontakata nego na Olimpijske igre 2012. godine. Mislite li da će ovo uspjeti ili je zabluda?

Martin KulldorffPrije svega, traženje kontakata, ispitivanje i izolacija slučajeva dobro je uspostavljena metoda za kontrolu zaraznih bolesti. Za neke je bolesti kritičan alat. Ali ovu metodu ne koristimo za godišnju gripu. To ne uspijeva za to. A za Covid ne djeluje ako se već proširio među stanovništvom, u nedostatku mjera zaključavanja.

Za staračke domove testiranje je presudno. Ako je osoblje već imalo Covid i imuno je, ne trebamo ga testirati. Ali one koji ga nisu trebali treba često testirati, jer bi u protivnom mogli zaraziti stanovnike koji su u većem riziku. Testiranje je također važno u bolničkim uvjetima. Postoji opravdanje i za slučajno testiranje, ne toliko da bi se znalo je li određena osoba zaražena, već više da bi se pratilo širenje bolesti u društvu.

S druge strane, ne postoji javnozdravstvena svrha za masovno testiranje studenata ili školske djece. To je samo štetno i tjera ljude da se boje, te može prouzročiti zatvaranja škola..

spikedNeki tvrde da će trebati predugo da bi se postigao imunitet stada. Kakav je vaš stav prema tom pitanju?

Martin KulldorffImamo imunitet za mnoštvo drugih patogena, neke cjepivima, ali većinu prirodnom infekcijom. Stoga je neuko i ignorantski misliti da se to neće dogoditi i u slučaju Covida. Istina je da ne znamo koliko traje imunitet na Covid. Za neke infekcije, poput ospica, dobivamo doživotni imunitet. Ali za druge ne dobivamo. Međutim, ako Covid ponovo dobijemo nakon nekoliko godina, vjerojatno će biti puno blaži nego prvi put.

Nikad se nećemo riješiti Covida. Bit će endemičan, baš kao i ostali koronavirusi. Ali jedna stvar koja čini veliku razliku jest to da se svake godine rađaju novi ljudi. Oni su osjetljivi na Covid, ali za djecu je to vrlo blaga bolest. To je prednost koju imamo u borbi protiv Covida u odnosu na, recimo, ospice, što je vrlo ozbiljna bolest za djecu. Ako na to gledate iz dugoročne perspektive, ako Covid svi dobiju kao dijete, to neće biti glavni problem.

spiked: Jesu li ljudi izgubili iz vida širu sliku? Čini se da postoji mala zabrinutost oko toga što bi trenutne mjere mogle značiti za deset godina, ili čak bilo kakvo razmatranje kako smo se u prošlosti bavili hitnim slučajevima u javnom zdravstvu.

Martin Kulldorff: To je jedinstveni eksperiment i užasan eksperiment. Zapanjen sam - kao i mnogi moji kolege - ukupnim fokusom na ovu bolest. U kratkom vremenu bacamo kroz prozor sva načela javnog zdravstva. Većina europskih zemalja imala je plan za pripravnost za pandemiju koji nije preporučao zaključavanje, već je umjesto toga predložio strategiju koja se temelji na riziku kako bi se zaštitile osobe s visokim rizikom, što je zapravo isto što i usmjerena zaštita koju smo iznijeli u Velikoj Barringtonovoj deklaraciji. Ono što mi predlažemo nije, dakle, ništa revolucionarno. Mnogi ljudi zalažu se za to tijekom ove pandemije, ali nisu imali puno pažnje.

spiked: Mislite li da postoji opasnost da sadašnje mjere postanu ustaljeni način rješavanja zdravstvenih kriza?

Martin Kulldorff: Ne, jer će tijekom vremena postati toliko jasno da je ono što smo učinili bila velika pogreška. Ono što me brine je da će se povjerenje u znanost i znanstvenike, koje je već pretrpjelo udarac, još više pogoršati. To je zabrinjavajuće kad se razmišlja o budućim zdravstvenim krizama. Primjerice, neki ljudi u Sjedinjenim Državama ne žele razgovarati s odjelom za javno zdravstvo o traženju kontakata. Ne žele odavati osobne podatke jer postoji ogroman nedostatak povjerenja između tijela javnog zdravstva i javnosti. To je vrlo loše, jer je traženje kontakata presudno za suzbijanje nekih bolesti. Recimo da za dvije godine imamo još jedan patogen, za koji nam je potrebno traženje kontakata. I kažu da ljudi ne žele surađivati ​​s javnozdravstvenim agencijama - što bi moglo imati ogromne štetne učinke.

 

Martin Kulldorff razgovarao je s Fraserom Myersom. Great Barringtonovu deklaraciju možete potpisati OVDJE.

 

Razgovor preuzet s: https://www.spiked-online.com/2020/10/09/lockdown-is-a-terrible-experiment/

Objavljeno u Lockdown
Označeno u

Stopa smrtnosti od COVID-19 niža je za 75% u državama koje nisu nametnule zaključavanje

 2020-06-24 | WND

Vodeći urednički članak u Wall Street Journalu otkriva da je stopa smrtnosti od koronavirusa po glavi stanovnika niža za 75% u državama koje nisu u panici provele zaključavanje.

"Guverneri iz Republikanske stranke suočeni su s ogromnim medijskim pritiskom da zaključaju svoje države u znak solidarnosti s Demokratima, a neki su i pod dodatnim pritiskom zbog rasplamsavanja koronavirusa. Stoga vrijedi istaknuti da su države koje se nisu zaključale ovog proljeća držale virus pod kontrolom i doživjele su manje smrtnih slučajeva od većine saveznih država koje su to učinile", rekli su u srijedu urednici časopisa.

"Nova analiza The Sentinela, neprofitne organizacije iz Kansasa, uspoređuje 42 države koje su ugasile većinu svojih gospodarstava s osam država koje nisu. Potonja skupina uključuje uglavnom ruralne države s nekim malim gradskim područjima: Sjeverna i Južna Dakota, Nebraska, Iowa, Arkansas, Oklahoma, Wyoming i Utah. Privatno zapošljavanje u prosjeku je palo za 7,8% između svibnja 2019. i svibnja 2020. u tim državama, dok je u ostalim zabilježilo pad od 13,2%."

75% niža brojka smrtnih slučajeva u otvorenim državama privukla je pažnju radijskog voditelja Rusha Limbaugha.

"Govorimo o smrtnim slučajevima", rekao je Limbaugh u svom nacionalnom programu u srijedu. "Ne govorimo o slučajevima. Govorimo o stvarnom broju smrtnih slučajeva, o kojima se ne troši puno vremena raspravljajući o istima, kao ni o hospitalizacijama."

"Oni (mediji) se i dalje usredotočuju na broj slučajeva, zar ne? Kao što smo jučer razgovarali, to je zato što žele da mislite da su slučajevi jednaki bolesti, jednaki nepovratnoj bolesti, jednaki smrti. Oni to zapravo ne govore. Oni žele da vas zaključamo. Ali smrtni slučajevi po glavi stanovnika zbog virusa COVID-19 bili su 75% niži u otvorenim državama."

Limbaugh je nastavio: "Navode vas na to da vjerujete da stopa smrtnosti raste u nebo, i navode vas na to da povjerujete da je samo pitanje vremena, "morati" ćemo ponovo ići u zatvaranje. "Morat" ćemo se ići vratiti unutra, "morat" ćemo ugasiti ekonomiju. "

Također je smatrao čudnim da su se republikanski "guverneri suočili s ogromnim medijskim pritiskom", navodi Journal.

"Mislio sam da se mediji bave prenošenjem vijesti, a ne vršenjem pritiska na bilo koga?" pitao je priznajući da je to retoričko pitanje koje ilustrira njegovu poantu.

Limbaugh je također komentirao direktivu o koronavirusu iz okruga Lincoln u državi Oregon, kojom se posebno izuzimaju "ljudi crne boje kože" od nošenja maski nametnutih svim ostalim stanovnicima okruga ukoliko postoji "pojačana zabrinutost zbog rasnog profiliranja i uznemiravanja zbog nošenja maski u javnosti. "

"Dakle, da bismo izbjegli rasizam, poručujemo crnima u okrugu Lincoln u državi Oregon, da ne moraju nositi masku", napomenuo je. "Možete se učiniti još ranjivijima na ovu bolest iako ste na vrhu popisa ranjivosti. Zašto bi "probuđeni" okrug u Oregonu dopustio nepoštivanje odredbe u slučaju grupe za koju nam kažu da je najosjetljivija za dobivanje ovog virusa? Zašto stavljaju crne stanovnike u tako veliku opasnost? Znam da to nije omča, ali to ovdje sliči na rasizam. Što bi drugo to moglo biti?

Misle da im čine uslugu izuzevši ih od nošenja maske ili priznaju: 'Da, nositi masku, stvarno je bolno. Mi to razumijemo. To je nadražujuće. Vi to ne morate raditi. Ne moraš to učiniti. Nećemo biti rasisti i natjerati te da nosiš masku.'"

 

Članak preuzet s: https://cqrcengage.com/causeaction/app/document/35504433;jsessionid=node01gr5all5sc1m41uoniy8x32brd361169.node0

Objavljeno u Lockdown
Označeno u

NOVA STUDIJA: Niti prisilno vojno zaključavanje ne može zaustaviti širenje koronavirusa

Samo nekoliko dana nakon što je portugalski žalbeni sud presudio da su PCR testovi nepouzdani i da je protuzakonito stavljanje ljudi u karantenu samo na temelju PCR testa, sada je novo istraživanje New England Journal of Medicine otkrilo da ne postoji apsolutno nikakva povezanost između zaključavanja i suzbijanja koronavirusa; čak niti vojno prisilno zaključavanje ne može zaustaviti koronavirus.

New England Journal of Medicine objavio je studiju koja ide u srž problema zaključavanja. Uvijek se postavljalo pitanje je li i do koje mjere zaključavanje, koliko god ekstremno bilo, sposobno suzbiti virus. Ako je tako, možete iznijeti argument da barem zaključavanja, unatoč njihovim astronomskim socijalnim i ekonomskim troškovima, nešto postižu. Ako ne, narodi svijeta započeli su katastrofalni eksperiment koji je uništio milijarde života i sva očekivanja ljudskih prava i sloboda, bez ikakve isplativosti.

Američki institut za ekonomska istraživanja (AIER) odavno je ukazivao na studije koje ne pokazuju nikakvu dobit u upravljanju virusima zaključavanjima. Čak i u travnju, jedan od najvećih znanstvenika na polju istraživanja znanstvenih podataka rekao je da ovaj virus postaje endemičan za 70 dana nakon prvog kruga zaraze, bez obzira na politike koje se provode u vezi s njim. Najveća globalna studija zaključavanja u usporedbi sa smrtnim slučajevima objavljena u časopisu The Lancet nije pronašla povezanost između prisilnih ograničenja i smrtnih slučajeva na milijun ljudi.

Daljnje testiranje moglo bi se činiti suvišnim, ali, iz bilo kojeg razloga, vlade diljem svijeta, uključujući SAD, još uvijek imaju dojam da mogu utjecati na virusni prijenos putem niza "nefarmaceutskih intervencija" (NPI) poput obveznih maski, prisilne ljudske odvojenosti, naredbe za boravkom kod kuće, zabrane okupljanja, zatvaranja poslova i škola i ekstremnih ograničenja putovanja. Ništa slično nije pokušano u ovim razmjerima u cijeloj ljudskoj povijesti, pa bi se moglo pretpostaviti da kreatori politike imaju neku osnovu za svoje povjerenje da ove restrikcije nešto postižu.

Studija koju je proveo Medicinski fakultet Icahn na planini Sinaj u suradnji s Pomorskim medicinskim istraživačkim centrom pokušala je testirati zaključavanje zajedno s testiranjem i izolacijom. U svibnju je 3.143 novaka za marince dobilo mogućnost sudjelovanja u studiji čestih testiranja pod ekstremnom karantenom. Studija se zvala CHARM, što znači COVID-19 Health Action Response for Marines. Od traženih regruta, ukupno 1.848 mladih ljudi složilo se biti "pokusni kunić" u ovom eksperimentu "koji je uključivao tjedno qPCR testiranje i uzorkovanje krvi za procjenu IgG antitijela." Uz to, dobrovoljci studije CHARM koji su bili pozitivni na testu „na dan upisa (dan 0) ili na 7. ili na 14. dan odvojeni su od svojih sustanara i smješteni u izolaciju“.

Izvorni tekst: https://greatgameindia.com/study-military-lockdown-coronavirus/

Opširniji članak s uključenom poveznicom na navedenu studiju možete pronaći na web stranici American Institute for Medical Research.

Objavljeno u Lockdown
Označeno u

Bravo za našu kolegicu istomišljenicu Christine koja nije ustuknula nego je iskoristila svoje zakonsko pravo, akt A61 kad ju je policija na to izazvala. Neka vas ovo sve nadahne da učinite isto

Objavljeno u Vijesti
Označeno u
Petak, 13 Studeni 2020 16:03

U Argentini okončan lockdown

Nažalost, jedino čime vas možemo počastiti, a da je vezano za ukidanje višemjesečnog zaključavanja (lockdowna) u Argentini je ovaj lijepi video građanskog otpora totalitarizmu, također u Argentini. Vijest o tome možete pronaći, ne na Googleu, nego na ruskoj tražilici Yandex, kao posljednju vijest na prvoj stranici, i to u članku koji je izvorno napisan na talijanskom jeziku. U članku se navodi da je nedugo prije ukidanja zaključavanja zabilježen pad broja pozitivnih na testu, ali se ne navodi koliko ljudi je uopće testirano. Ono što se također ne navodi u članku jest to da je stopa smrtnosti s COVID-om 19 ostala približno ista, što možete provjeriti na stranici Worldometer.

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2

DONACIJE

Održavanje web stranice aktivnom zahtijeva trud i vrijeme. Ukoliko želite podržati stranicu korona-provjereno, možete to učiniti uplatom na žiro-račun HR7723400093103355927, primatelj Ante Kljaković.

Akcije

Ukoliko se želite pridružiti našem timu, slobodno se javite

Pomoć u potresu

Danas5
Ovaj tjedan200
Ovaj mjesec3199
Ukupno46469

1
Online