Četvrtak, 21 Siječanj 2021 23:22

STUDIJA: Dugotrajna upotreba maski uzgaja mikrobe koji se infiltriraju u pluća i doprinose raku pluća u poodmakloj fazi

Source	https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LungCACXR.PNG Author	James Heilman, MD        https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en Source https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LungCACXR.PNG Author James Heilman, MD https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

STUDIJA: Dugotrajna upotreba maski uzgaja mikrobe koji se infiltriraju u pluća i doprinose raku pluća u poodmakloj fazi

01/15/2021 / By 

Nova studija otkriva da uzgoj i obogaćivanje mikroba na licu mogu infiltrirati pluća i izazvati upalne odgovore i rak pluća u poodmakloj fazi. Nos i usta dizajnirani su da nesmetano unose kisik bez naprezanja. Kisik putuje dušnikom i razdvaja se u dvije cijevi zvane bronhi. Odatle kisik putuje nizom bronhiola sve dok ne dosegne alveole, malene zračne vrećice prekrivene krvnim žilama. Te zračne vrećice odvode kisik izravno u srce, odakle se on raspršuje po tijelu.

Kad osoba izdahne, postupak se obrne, a pluća izdahnu ugljični dioksid. Ovaj plin ugljični dioksid je sredstvo koje omogućava organskim sustavima da oslobode tijelo otpada. Kad se ovaj proces dugotrajno ometa ili ograničava, pluća i srce se bore nahraniti ostatak tijela. Dugotrajno nošenje maske također ometa prirodnu sposobnost tijela da detoksicira otpad, stvara kiselo okruženje i polako napreže organske sustave u cijelom tijelu.

Maske utječu na razvoj upala pluća i raka pluća

Studija objavljena u časopisu Cancer Discovery otkriva da rak pluća napreduje kad su pluća prisiljena primati natrag izbačene mikrobe. Dugotrajna upotreba maske stvara vlažno okruženje koje kultivira mikrobe. To otrovno okruženje ne samo da tjera osobu da ponovo unosi u sebe vlastiti otpad, već i preplavljuje pluća mikrobima koji uzrokuju toksično okruženje koje hrani rak pluća.

Istraživači su otkrili da pluća nisu samo sterilno okruženje. Kad mikrobi preplave pluća, mogu aktivirati imunološki odgovor. To uzrokuje pojavu upalnih proteina kao što je citokin IL-17.

Mikrobi koji se normalno nalaze u ustima mogu se probiti u pluća. "S obzirom na poznati utjecaj IL-17 i upale na rak pluća, zanimalo nas je utvrditi može li obogaćivanje oralnih komenzala u plućima potaknuti upalu tipa IL-17 i utjecati na napredovanje i prognozu raka pluća", rekao je Leopoldo Segal, ravnatelj programa za mikrobiome pluća i izvanredni profesor medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta New York Grossman.

Maske kultiviraju i obogaćuju mikrobe koji se infiltriraju u pluća i uzrokuju potiskivanje imuniteta

Istraživački tim koristio je dijagnostičke kliničke bronhoskopije za analizu plućnih mikrobioma 83 neliječenih odraslih pacijenata kojima je dijagnosticiran rak pluća. Identificirali su sastav svakog mikrobnog okruženja i dokumentirali koji su geni rezultat toga. Otkrili su da je plućno tkivo bolesnika s uznapredovalim karcinomom pluća (stadiji 3b-4) više obogaćeno mikrobima od plućnog tkiva pacijenata koji su imali ranu fazu bolesti. Ovo povećano obogaćivanje oralnih bakterija u plućima također je povezano sa smanjenom šansom za preživljavanjem, bez obzira na stadij tumora. Kolonije bakterija koje su nanijele najveću štetu bile su bakterije Veillonella, Prevotella i Streptococcus, koje se sve lakše uzgajaju u maski. Napredovanje tumora povezano je s obogaćivanjem bakterija Veillonella, Prevotella, Streptococcus i Rothia. Kultivirani mikrobi infiltriraju se u pluća i utječu na genetsku ekspresiju, naime signalne putove p53, PI3K / PTEN, ERK i IL-6 / IL-8.

U daljnjoj procjeni, uzgoj Veillonella parvula u plućima miševa doveo je do ekspresije upalnih proteina, povećane ekspresije IL-17 i prisutnosti imuno-supresivnih stanica. "S obzirom na rezultate naše studije, moguće je da bi se promjene na plućnom mikrobiomu mogle koristiti kao biomarker za predviđanje prognoze ili za raslojavanje pacijenata na liječenje", rekao je Segal. Dugotrajno nošenje maske ne samo da opterećuje srce i pluća, već i njeguje mikrobiološko okruženje za koje je vjerojatnije da će se infiltrirati u pluća i stvoriti okruženje raka.

Izvori za članak uključuju: 
AzoLifeSciences.com   
NaturalNews.com        
HopkinsMedicine.org

Izvor: https://science.news/2021-01-15-long-term-mask-use-breeds-microbes-lung-cancer.html

Pročitano 181 puta