Četvrtak, 14 Siječanj 2021 06:10

Maska šteti djeci: 68% roditelja izvještava o alarmantnim psihološkim i fizičkim problemima u prvoj vrsti studije

Maska šteti djeci: 68% roditelja izvještava o alarmantnim psihološkim i fizičkim problemima u prvoj vrsti studij 

January 2nd 2021.    Written By: GreenMedInfo Research Group    This article is copyrighted by GreenMedInfo LLC, 2021

Njemačka studija u kojoj je sudjelovalo preko 25 000 djece otkriva da su glavni negativni utjecaji na tjelesno, psihološko i ponašanje djece ponašanja možda daleko rašireniji nego što su izvještavani u medijima i vladinim službenicima - što utječe na oko 68% i pridonosi u 24 različite zdravstvene pritužbe, prema roditeljskim podnescima.

Zabrinjavajuća studija provedena u Njemačkoj objavljena je na mreži kao pretisak (još nije recenziran) pod nazivom "Dječje studije Corona "Co-Ki": prvi rezultati njemačkog registra o prekrivanju usta i nosa (maski) kod djece , ”Opisujući rezultate 17.854 roditelja koji su podnijeli izvješća o zdravstvenim pritužbama ili oštećenjima koja su doživjela kao posljedica nošenja maski njihovo 25.930 djece.

Studija je osmišljena kako bi istražila nagomilane narative putem kojih su roditelji, odgajatelji i liječnici izvještavali o sve većim problemima i zdravstvenim tegobama kod djece i adolescenata koji nose maske, kao i kako bi pružila prvi poznati internetski registar u kojem roditelji, liječnici, učitelji i drugi mogu iznijeti svoja zapažanja iz prve ruke. Registar i upitnik mogu se pronaći na internetu na adresi www.co-ki-masken.de.

Autori studije izjavili su:

„Ne postoje studije nezavisne od proizvođača o uporabi maski za djecu i adolescente koje su certificirane kao medicinski proizvodi za zaštitu na radu u profesionalnoj primjeni. Uz to, zbog nepoznatih korištenih materijala, nema nalaza o potencijalnim zaštitnim učincima ili nuspojavama često domaćih „svakodnevnih maski“ koje nosi većina djece. S obzirom na tekuće mjere za suzbijanje pandemije COVID-19, a posebno na različite obveze djece i adolescenata da nose maske u školi tijekom duljeg razdoblja, postoji hitna potreba za istraživanjem."

20. listopada 2020. od 363 liječnika zatraženo je da unesu podatke i obavijeste roditelje i učitelje o postojanju registra.

Podaci zabilježeni u registru obuhvaćali su podatke o ulozi podnositelja registracije, demografske podatke, prethodne bolesti, situaciju i trajanje nošenja maske, vrstu maske, postojanje pritužbi djeteta na oštećenje putem maske, simptome, probleme u ponašanju, i osobni stav ispitanika prema vladinim mjerama zaštite od korone.

Djeca su u prosjeku nosila maske 270 minuta dnevno, a djeca (67,7%) o oštećenjima su izvještavala gotovo u identičnom obimu kao i roditelji (66,1%).

Rezultati studije sažeti su kako slijedi:

“Do 26.10.2020. Registar je koristilo 20.353 ljudi. U ovoj publikaciji izvještavamo o rezultatima roditelja koji su unijeli podatke o ukupno 25.930 djece. Prosječno vrijeme nošenja maske bilo je 270 minuta dnevno. Oštećenja uzrokovana nošenjem maske prijavilo je 68% roditelja. To je uključivalo razdražljivost (60%), glavobolju (53%), poteškoće u koncentraciji (50%), manjak sreće (49%), nesklonost školovanju/vrtiću (44%), malaksalost (42%), oštećeno učenje (38%) ) i pospanost ili umor (37%)."

Autori su završili izvještaj sljedećim zaključnim riječima:

"Mnoga su djeca izložena velikim izazovima, a obitelji ih pokušavaju svladati najbolje što mogu. Iako je udio ljudi koji su pozitivno testirani na SARS-CoV-2, a također je i broj intenzivnih bolesnika u Njemačkoj na mnogim mjestima visok, izvješćujemo ovdje o relativno malom, nereprezentativnom problemu: nekoliko tisuća djece koja kao da pate od nošenja maske ili koja mogu imati zdravstvenih problema s maskom. Naša studija daje osnovu za reprezentativno istraživanje na kojem se može graditi precizna analiza koristi i rizika nošenja maske u djece".

Izvor: https://www.greenmedinfo.com/blog/mask-harms-kids-68-parents-report-alarming-problems-first-its-kind-study-preprint1?fbclid=IwAR3c0iwqQGdqXyoE8NwVCu8-wxKj0UvqKEBRugpDMI-FxVVhkWSQtH4jT3g

Pročitano 159 puta